Spróbuj przygotować domowy chleb na maślance, to wcale nie takie trudne. Do wykonania przepisu potrzebujesz: maślanki, mąki żytniej i pszennej, miodu i zakwasu żytniego.
Składniki:
- 250 g maślanki
- 250 g zakwasu żytniego
- 130 g mąki żytniej
- 380 g mąki pszennej
- 30 g wody
- 1 łyżeczka miodu
- ½ łyżeczki soli
Sposób wykonania:
-
Do miski przesiać mąkę z dodatkiem soli.Następnie do lekko ciepłej maślanki dodać miód i wodę.Całość dokładnie wymieszać i przelać do mąki.Dodać jeszcze zakwas żytni.Wszystkie składniki wyrabiać do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.Wówczas przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto dwukrotnie powiększy swoją objętości.Wówczas jeszcze przez chwilę wyrabiać ciasto po czym uformować z niego bochenek.Ponownie odstawić na około 30 minut.Po tym czasie wstawić chleb do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni i piec około 10 minut.Po tym czasie zmniejszyć temperaturę na 180 stopni i piec kolejne 50 minut.
Liczba porcji: 10