Przepisy na warzywa, które smakują dzieciom i dorosłym. Tym razem cukinii w roli głównej, czyli chrupiące placki z cukinii. Przepis zawiera oprócz cukinii jajko, mąkę, mleko i przyprawy.
Składniki:
- 2 cukinia
- 8 łyżek mąki
- ¾ szklanki mleka
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- olej
Sposób wykonania:
-
Cukinię dokładnie umyć po czym zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Wówczas dodać do niej mąkę, mleko oraz wbić jajko.Całość dokładnie wymieszać.Gdyby masa wyszła za rzadka dodać do niej jeszcze odrobinę mąką.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Z powstałego cista smażyć placki na patelni z rozgrzanym olejem.Tak jak placki ziemniaczane, z obu stron na złoty kolor.
Liczba porcji: 4