Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczony karczek Weroniki

Tysiące sprawdzonych przepisów. Wypróbuj dziś z nami przepis na pieczony karczek Weroniki. Aby go wykonać oprócz mięsa będziesz potrzebować: czosnku, tymianku, rozmarynu i listków laurowych.  
 

Składniki:

  • 2 kg chudego karczku wieprzowego
  • 1 główka czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 6 gałązek tymianku
  • 6 listków laurowych 
  • 8 łyżek octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz 

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie obrany czosnek pokroić na plasterki.
    Rozmaryn i tymianek połamać na mniejsze kawałki.
    Dodać jeszcze listki laurowe i zalać całość octem balsamicznym.
    Dokładnie wymieszać i doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Wstawić je do lodówki najlepiej na całą noc.
    Następnego dnia wyjąć mięso z lodówki.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 1,5 godziny.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *