Przepis na soczyste żeberka pomysłu Artura. Musisz wypróbować ten przepis. Aby je wykonać będziesz potrzebować: żeberek, musztardy, miodu i oliwy z oliwek.
Składniki:
- ½ kg żeberek
- 1 łyżeczka tabasco
- ½ łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Żeberka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek.Dodać do niej miód oraz musztardę.Całość dokładnie wymieszać po czym dodać jeszcze tabasco, imbir oraz słodką paprykę.Wrzucić obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Ponownie wymieszać i na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć żeberka.Marynować je około 2 godzin.Po tym czasie wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1, 5 godziny.
Liczba porcji: 4