Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczony karczek Ewy

Poszukujesz nowych przepisów na mięsa? Idealnie trafiłeś. Pieczony karczek Ewy. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: karczku, czosnku, wina, tymianku i majeranku. 
 
Składniki:
  • 2 kg karczku
  • 3 ząbki czosnku
  • ½  szkl  czerwonego wytrawnego 
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka majeranku
  • ½  łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 4 goździki
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

 

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do brytfanny wlać czerwone wino oraz olej.
    Dodać do niego obrane ząbki czosnku, słodką i ostrą paprykę.
    Wrzucić jeszcze goździki, ziele angielskie, tymianek i majeranek.
    Całość przemieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Do powstałej marynaty włożyć mięso.
    Marynować około 4 godzin.
    Po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1, 5 godziny.
    W trakcie polewać sosem z pieczenia, aby mięso było soczyste.
     

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *