Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń wołowa skropiona wódką

 

Składniki:

  • 1 kg wołowiny
  • kawałeczek słoniny
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki smalcu
  • pietruszka
  • cebula
  • marchew
  • 2 pomidory
  • 25 ml wódki czystej
  • łyżka mąki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Wołowinę rozbić na płaski płat po czym naszpikować ją słoniną i oprószyć  solą oraz pieprzem.
    Zawinąć mięso w roladę i obwiązać nitką.
     Następnie oprószyć ją mąką i obsmażyć na rozgrzanej oliwie wymieszanej ze smalcem.
    Po czym przełożyć do brytfanny, podlać wodą i odstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na godzinę.
    Po tym czasie dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa oraz podlać ½ szkl wody.
    Dusić nadal miękkości warzyw oraz mięsa.
    Na sam koniec gotowe mięso skropić wódką a warzywa zmiksować na sos.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *