Składniki:
- 1 kg wołowiny
- kawałeczek słoniny
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki smalcu
- pietruszka
- cebula
- marchew
- 2 pomidory
- 25 ml wódki czystej
- łyżka mąki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Wołowinę rozbić na płaski płat po czym naszpikować ją słoniną i oprószyć solą oraz pieprzem.
Zawinąć mięso w roladę i obwiązać nitką.
Następnie oprószyć ją mąką i obsmażyć na rozgrzanej oliwie wymieszanej ze smalcem.
Po czym przełożyć do brytfanny, podlać wodą i odstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na godzinę.
Po tym czasie dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa oraz podlać ½ szkl wody.
Dusić nadal miękkości warzyw oraz mięsa.
Na sam koniec gotowe mięso skropić wódką a warzywa zmiksować na sos.
Liczba porcji: 4