Przez żołądek do serca. Dziś podajemy przepis na klasyczne pesto z bazylii. Do jego wykonania będziesz potrzebować: bazylii, orzeszków piniowych, czosnku i oliwy z oliwek.
Składniki:
- 2 duże garście listków bazylii
- 50 g orzeszków piniowych
- 1/2 szkl oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 40 g parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Świeżą bazylię wrzucić do blendera.Dodać do niego orzeszki piniowe oraz obrany ząbek czosnku.Zalać całość oliwą z oliwek.Dodać jeszcze odrobinę soku z cytryny i całość miksować.Gdy składniki zaczną się łączyć wrzucić starty parmezan.Nadal miksować do uzyskania gładkiego, jednolitego pesto.Doprawić go do smaku solą oraz pieprzem.Jeśli chcemy uzyskać bardziej rzadsze pesto dodać do niego jeszcze odrobinę oliwy z oliwek.
Liczba porcji: 4