Składniki:
- tuszka perliczki wielkopolskiej 1,3 – 1,5 kg
- 15 dag słoniny (3-4 szerokie płaty, a resztę przygotować do szpikowania)
- 2 dag bułki tartej
- 10 dag masła
- sól, pieprz, rozmaryn do smaku
Sposób przyrządzenia:
Tuszkę perliczki opłukać i osuszyć, naszpikować słoniną, od wewnątrz nasmarować masłem, posypać solą, pieprzem i rozmarynem od wewnątrz i zewnątrz, od zewnątrz obłożyć szerokimi plastrami słoniny i owinąć nitką. Odłożyć w chłodne miejsce na ok. 1 dobę. Piec w piekarniku w foremce lub naczyniu żaroodpornym w temp. 180 st. C ok. 1 godzinę. Pod koniec pieczenia, posypać tuszkę bułką tartą, zwiększyć temp. Do 230 st. C i polewać rozpuszczonym masłem. Piec do momentu aż skórka nabierze ciemno – złocistego koloru.