Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Perlica po staropolsku

Składniki:

  • tuszka perliczki wielkopolskiej 1,3 – 1,5 kg
  • 15 dag słoniny (3-4 szerokie płaty, a resztę przygotować do szpikowania)
  • 2 dag bułki tartej
  • 10 dag masła
  • sól, pieprz, rozmaryn do smaku


Sposób przyrządzenia:

Tuszkę perliczki opłukać i osuszyć, naszpikować słoniną, od wewnątrz nasmarować masłem, posypać solą, pieprzem i rozmarynem od wewnątrz i zewnątrz, od zewnątrz obłożyć szerokimi plastrami słoniny i owinąć nitką. Odłożyć w chłodne miejsce na ok. 1 dobę. Piec w piekarniku w foremce lub naczyniu żaroodpornym w temp. 180 st. C ok. 1 godzinę. Pod koniec pieczenia, posypać tuszkę bułką tartą, zwiększyć temp. Do 230 st. C i polewać rozpuszczonym masłem. Piec do momentu aż skórka nabierze ciemno – złocistego koloru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *