Składniki:
- 400 g makaronu penne
- 300 g mrożonego groszku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka ketchupu
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżki kaparów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- cukier
- 1 czerwona papryczka chili
- 80 g czarnych oliwek
- 40 g parmezanu
- sól
Sposób wykonania:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Na 2 minuty przed końcem gotowania dorzucić do niego mrożony groszek.
W między czasie koncentrat pomidorowy wymieszać z ketchupem, posiekanym czosnkiem, kaparami i oliwą z oliwek.
Doprawić do smaku solą oraz cukrem.
Na koniec dodać jeszcze posiekane chili.
Miękki makaron i groszek odcedzić po czym wymieszać go z pesto.
Przed podaniem posypać startym serem oraz posiekaną natką pietruszki.