Składniki:
- 50 dag kaczej wątróbki,
- 50 dag piersi kaczki 20 dag słoniny,
- 25 dag masła,
- 2 jajka,
- sól,
- pieprz,
Marynata:
- 4 łyżki porto,
- 2 łyżki winiaku,
- 5 łyżek soku pomarańczowego,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
SOS:
- 40 dag malin,
- 2 grejpfruty,
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osączyć i pokroić. Porto, winiak i sok pomarańczowy wymieszać.
Włożyć mięso do marynaty na 12 godzin.Masło roztopić, odstawić i przestudzić. Potem mięso wyjąć z marynaty i zmiksować z jajkami, dolewając powoli masło. Doprawić pieprzem i solą. Zamrozić słoninę. Potem pokroić w plastry, którymi należy wyłożyć formę do pieczenia.
Masę mięsną włożyć i piec ok.1,5 godziny w temperaturze 150 C.Po tym czasie wyjąć pasztet, ostudzić i pokroić w plastry.
SOS: Owoce umyć. Obrać grejpfruty, dokładnie tak, aby wyjąć z błonek cząstki miąższu (kilka owoców zostawić do dekoracji). Zmiksować owoce i przetrzeć przez sito. Pasztet wyjąć na półmisek i polać sosem.