Spróbuj przygotować pyszną pastę z ciecierzycy pomysłu Marty. Do jej wykonania potrzebujesz: ciecierzycę, cebulę, kapary i oliwę z oliwek.
Składniki:
- 1 szkl ciecierzycy
- 3 fileciki anchois
- 1 cebula
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
-
Ciecierzycę przesypać do miski lub garnka.Zalać ją wodą i odstawić na całą noc.Następnego dnia wymienić wodę na świeżą i ugotować ciecierzycę.Gotować odcedzić i odstawić do ostygnięcia.Wówczas dodać do niej fileciki anchois, posiekaną cebulę oraz natkę pietruszki.Wrzucić jeszcze kapary i dodać musztardę.Wlać jeszcze oliwę z oliwek po czym całość dokładnie zmiksować na gładką, jednolitą pastę.Gotową doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Liczba porcji: 4