Mix kolorów i smaków. Pyszne zupy-kremy. Tym razem przepis na paprykowy krem Łucji. Aby go wykonać potrzebujesz: papryki, cebuli, czosnku i wywaru.
Składniki:
- 4 czerwone papryki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 750 ml wywaru mięsnego
- 100 ml słodkiej śmietany 30%
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Umytą paprykę, pokroić w kostkę usuwając gniazda nasienne.Następnie obraną cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.Wrzucić razem do garnka z rozgrzanym masłem.Gdy lekko się zeszklą wrzucić paprykę.Trzymać na ogniu około 10 minut.Po tym czasie zalać całość wywarem.Gotować około 30 minut.Po tym czasie zdjąć garnek z ognia.Wlać śmietanę i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Podawać razem z grzankami.
Liczba porcji: 4