Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Panierowane paluszki ziemniaczane

 Składniki:

  • 1,40 kg ziemniaków,
  • 30 dag mąki pszennej,
  • 5 dag sera żółtego,
  • łyżka masła,
  • 3 łyżki tartej bułki,
  • 4 łyżki tłuszczu,
  • 4 jaja,
  • sól,
  • gałka muszkatołowa,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:
Sporządzić ciasto jak wyżej, dodając utarty ser i gałkę muszkatołową; formować paluszki i gotować w osolonej wodzie. Gdy ostygną – moczyć je w rozmieszanym jaju i obtaczać w tartej bułce. Zrumienić na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z surówkami, sałatkami lub z dowolnym sosem.
Przepis nadesłany na konkurs „Wiosenny konkurs wegetariański” przez rfima

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *