Składniki:
- 1 kg filetów z pangi (flądry, pstrąga, łososia)
- mąka
- sól i pieprz mielony do smaku
- oliwa
- 2 pokrojone w plastry, ugotowane, duże ziemniaki
- 2 szklanki wywaru z kurczaka
- 1 łyżeczka posiekanego czosnku
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- 1 łyżka tajskiej zielonej pasty curry
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Filety dokładnie umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Przygotowane wcześniej filety obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć na niej filety nie rumieniąc. Dodać pokrojone w plastry ziemniaki, smażyć razem około 5 minut. W międzyczasie doprowadzić do wrzenia bulion drobiowy, gotować aż objętość zmniejszy się o połowę, dodać mleczko koksowe i pastę curry, gotować powoli aż sos zgęstnieje, dodać natkę pietruszki, ewentualnie przyprawić. Usmażone filety rybne i ziemniaki nakładać na talerze, polać obficie sosem i podawać.