Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Paella z węgorzem

Składniki:


• 40 dag długoziarnistego ryżu
• 1 kurczak – 1,2 kg
• 25 dag surowego lub wędzonego węgorza
• 15 dag szynki wędzonej
• 15 dag kiełbasy czosnkowej
• 15 dag chudego mięsa wieprzowego – schabu lub szynki
• 20 dag krewetek mrożonych lub z puszki
• 20 dag muli z puszki
• 1 marchewka
• 3 pomidory
• 2 cebule
• 1 papryka
• 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej
• 1 papryczka chili
• 2 ząbki czosnku
• 1/4 łyżeczki szafranu lub kurkumy
• 1 łyżka natki pietruszki
• sok z 1/4 cytryny
• sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Ryż opłukać i osączyć. Marchewkę obrać i umyć.
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w ćwiartki.
Cebule obrać i pokroićw ósemki. Paprykę i papryczkę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski.
Kiełbasę pokroić w plasterki, a szynkę – w paski. Węgorza surowego sprawić i pokroić w dzwonka, węgorza wędzonego pokroić i obrać ze skóry. Mięso wieprzowe opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę.
Kurczaka umyć, podzielić na małe kawałki, zalać 1 l zimnej wody, dodać marchewkę oraz połowę cebuli i gotować do miękkości. Następnie wyjąć go z wywaru i odłożyć, marchewkę również wyjąć i pokroić w plasterki.
W rondlu rozgrzać połowę oliwy i zeszklić pozostałą cebulę.
Dodać pomidory, wieprzowinę, szynkę, węgorza i fasolkę. Dusić 10 minut.
Następnie włożyć kiełbasę, kawałki kurczaka i paprykę. Dusić jeszcze 5 minut.
Czosnek obrać, zmiażdżyć, utrzeć z solą, szafranem, natką pietruszki i rozprowadzić 2 łyżkami wywaru z kurczaka.
Krewetki rozmrozić i wypłukać. Mule osączyć z zalewy.
Na płaskiej żeliwnej patelni rozgrzać pozostałą oliwę, wsypać ryż i stale mieszając, dodać czosnek z przyprawami, papryczkę chili, wywar, marchewkę, krewetki i mule.
Następnie włożyć zawartość rondla, wymieszać i doprawić pieprzem. Dusić 10 minut, często mieszając.
Jeśli płyn zbyt szybko wyparuje, wlać nieco wrzątku. Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC i wyłączyć, wstawić patelnie z paellą na 10 – 12 minut. Przed podaniem skropić potrawę sokiem z cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *