Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pączki Pani Krystyny

 

 

Składniki:

 

  • 1 kg mąki
  • 25 dag masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 7 jajek
  • 7 dag drożdży
  • 70 łyżeczek konfitury
  • 1 kg smalcu do smażenia

Sposób przyrządzenia:
Drożdże rozetrzeć w 2 łyżkach ciepłego mleka, dodając łyżeczkę cukru i 1/2 łyżeczki mąki. Zostawić aż wyrosną. Dodać resztę ciepłego mleka i wlać do przesianej mąki. Dodać stopione masło i jajka. Mieszać aż będzie matowe. Odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło. Konfiturę podgrzać by była gorąca. Ciasto wyłożyć na stolnicę. Uformować z niego wałek. Podzielić na 70 kawałków. każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni i kłaść na niego łyżeczkę konfitury. Zlepiać. Kłaść na wysypanej mąką stolnicy zlepieniem do dołu. Oprószyć mąką. Zostawić by podrosły. W szerokim rondlu mocno rozgrzać smalec. Smażyć po kilka pączków na raz. Początkowo pod przykryciem. A gdy spód się zarumieni, odwrócić i smażyć już odkryte. Wyjąć na ręczniki kuchenne papierowe aby odsączyć. Posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub lukrem. Zamiast konfitury można wkładać do środka krem budyniowy lub inny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *