Składniki:
- 1 kg mąki
- 25 dag masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka mleka
- 7 jajek
- 7 dag drożdży
- 70 łyżeczek konfitury
- 1 kg smalcu do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Drożdże rozetrzeć w 2 łyżkach ciepłego mleka, dodając łyżeczkę cukru i 1/2 łyżeczki mąki. Zostawić aż wyrosną. Dodać resztę ciepłego mleka i wlać do przesianej mąki. Dodać stopione masło i jajka. Mieszać aż będzie matowe. Odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło. Konfiturę podgrzać by była gorąca. Ciasto wyłożyć na stolnicę. Uformować z niego wałek. Podzielić na 70 kawałków. każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni i kłaść na niego łyżeczkę konfitury. Zlepiać. Kłaść na wysypanej mąką stolnicy zlepieniem do dołu. Oprószyć mąką. Zostawić by podrosły. W szerokim rondlu mocno rozgrzać smalec. Smażyć po kilka pączków na raz. Początkowo pod przykryciem. A gdy spód się zarumieni, odwrócić i smażyć już odkryte. Wyjąć na ręczniki kuchenne papierowe aby odsączyć. Posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub lukrem. Zamiast konfitury można wkładać do środka krem budyniowy lub inny.