Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Orzechowy przysmaczek

Ciasto:

  • żółtka 3 sztuki
  • cukier 12 dag
  • masło 12 dag
  • mąka 14 dag
  • cynamon 1 szczypta
  • goździki mielone 1 szczypta
  • skórka z cytryny 3 łyżki

    Nadzienie:

  • dżem porzeczkowy 6 łyżek
  • orzechy włoskie zmielone 30 dag
  • jajka 2 sztuki
  • cukier 4 łyżki
  • rum 2 łyżki

    Polewa:

  • polewa czekoladowa 1 opakowanie

    Sposób przyrządzenia:
    Jajka należy ugotować na twardo i wyjąć z nich żółtka. Żółtka przetrzeć
    przez sitko, połączyć z cukrem, masłem, mąką, cynamonem, mielonymi
    goździkami i otartą skórką z cytryny. Z podanych składników należy
    zagnieść ciasto. 1/2 ciasta należy rozwałkować i ułożyć na wysmarowanej
    tłuszczem i wysypanej mąką blaszce. Posmarować dżemem.

    W miseczce należy utrzeć ze sobą orzechy, cukier, rum i całe jajka.
    Utartą masę należy wyłożyć na dżem. Pozostałą 1/2 ciasta należy cienko
    rozwałkować i ułożyć na masie. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 200
    stopni przez około 20 minut.

    Polewę czekoladową należy rozpuścić. Wierzch ciasta po wystygnięciu
    posmarować polewą. Po jej zastygnięciu pokroić w kwadraty.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *