Składniki:
- 1 kg obranych z gniazd nasiennych owoców pigwy
- 1 litr wódki
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki miodu lipowego
- ½ łyżeczki suszonego korzenia arcydzięgiel
- sok i skórka z połowy pomarańczy
- 50 ml ciemnego rumu
Sposób przyrządzenia;
Dokładnie umyte, pozbawione pestek owoce pokroić na ósemki. Zalać litrem wódki, szczelnie zamknąć i odstawić na półtora miesiąca w słoneczne miejsce. Następnie płyn zlać do butelki, a owoce zasypać cukrem na 10 dni. Codziennie potrząsać słojem, aby rozpuścił się cukier. Uzyskany syrop połączyć z nalewką, dodać miód, sok i wyparzoną skórkę z pomarańczy oraz rum i arcydzięgiel. Odstawić ponownie na dwa tygodnie, po czym przefiltrować, rozlać do butelek i pozostawić na kolejne trzy miesiące, aby dojrzała. Cierpki smak pigwy łagodzi w tej nalewce, którą ze względu na dość długi czas przygotowania polecamy głównie cierpliwym, miód.