Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka aroniowa 1

Składniki:

    • 1½ kg aronii
    • 30 liści z wiśni z ogonkami
    • 1 l wody
    • 1 kg cukru lub miodu
    • 1 l spirytusu 95°
    • 20 g kwasku cytrynowego
    • 1 ziarno kardamonu


    Sposób przyrządzenia:
    Umyte i oczyszczone owoce aronii zalać wodą, dodać liście wiśni, rozgnieciony kardamon i gotować na wolnym ogniu 25 minut, następnie odcedzić. W gorącym soku rozpuścić kwasek i cukier (jeśli dodajemy miód schłodzić do 40 stopni). Ponownie zagotować. Po ostygnięciu dolać spirytus, Przefiltrować, rozlewać do czystych butelek. Przechowujemy w ciemnym miejscu. Dojrzewa ok. 6 miesięcy w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.

    Polecamy lekturę:
    Nalewki i likiery garść informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *