Nie znam nikogo, kto by nie lubił naleśników. Tym razem podajemy je z porzeczkami. Aby wykonać ten przepis potrzebujesz: porzeczek, jajek, mleka oraz mąki.
Składniki:
- 1 szkl porzeczek
- 1 łyżka cukru
- 2 jaja
- szczypta soli
- 300 g mąki
- 70 ml mleka
- 300 ml wody
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Sposób wykonania:
-
Do miski wlać mleko oraz wodęWsypać do niego mąkę przesianą ze szczyptą soli.Dodać jeszcze cukier waniliowy.Na koniec wbić jajka i całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.Uważać, aby nie powstały grudki z mąki.Z gotowego ciasta smażyć naleśniki na patelni z odrobiną rozgrzanego oleju.W między czasie umyte porzeczki wrzucić do blendera.Dodać cukier i całość zmiksować na gładki mus.Powstały mus rozsmarować na naleśnikach.Zawinąć według upodobań np. w rulonik, lub w kopertę.
Liczba porcji: 4