Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Naleśniki z porzeczkami Celiny

Nie znam nikogo, kto by nie lubił naleśników. Tym razem podajemy je z porzeczkami. Aby wykonać ten przepis potrzebujesz: porzeczek, jajek, mleka oraz mąki. 
 

Składniki:

  • 1 szkl porzeczek
  • 1 łyżka cukru 
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 300 g mąki 
  • 70 ml mleka
  • 300 ml wody 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób wykonania:

  1. Do miski wlać mleko oraz wodę
    Wsypać do niego mąkę przesianą ze szczyptą soli.
    Dodać jeszcze cukier waniliowy.
    Na koniec wbić jajka i całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
    Uważać, aby nie powstały grudki z mąki. 
    Z gotowego ciasta smażyć naleśniki na patelni z odrobiną rozgrzanego oleju. 
    W między czasie umyte porzeczki wrzucić do blendera.
    Dodać cukier i całość zmiksować na gładki mus.
    Powstały mus rozsmarować na naleśnikach.
    Zawinąć według upodobań np. w rulonik, lub w kopertę. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *