Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
- 4 żółtka
- 4 ubite na sztywną pianę białka
- szczypta soli
Farsz: - konserwowane owoce
- zagęszczona przez gotowanie zalewa z owoców
Sposób przyrządzenia:
Do miski wybić żółtka, dodać mleko i sól, dokładnie wymieszać, zmiksować na gładką masę, dodać wodę, ponownie zmiksować. Do tak przygotowanego ciasta dodać ubite białka, delikatnie wymieszać. Gorącą patelnię cienko nasmarować tłuszczem (kawałkiem słoniny nabitym na widelec), wlać ciasto, poruszając patelnia rozprowadzić ciasto na całej powierzchni patelni. Smażyć do momentu aż ciasto zacznie odstawać na brzegach, obrócić i dopiec. Wykładać na talerz odwrócony do góry dnem. Owoce obsączyć z zalewy, pokroić w cienkie paseczki, wymieszać z syropem. Tak przygotowany farsz rozkładać na naleśnikach i zwijać je w rulon.