Składniki:
ciasto naleśnikowe:
• 35 dag. maki.
• 1/2litra mleka.
• 3 jajka.
• 1 łyżka oleju.
• szczypta soli.
Składniki na ciasto wymieszać mikserem. Usmażyć .
Nadzienie:
• 6 łyżek dżemu morelowego.
• 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich.
• skórka z cytryny
• 1 tabliczka czekolady.
• 5 dag. kakao.
• 1/2 szkl. słodkiej śmietanki.
• 1 łyżka masła.
• 10 dag. cukru.
Usmażone naleśniki posmarować dżemem wymieszanym z orzechami włoskimi i skórką z cytryny. Poskładać w chusteczkę i trzymać w cieple. Na małym płomieniu w garnku stopić czekoladę, dodać kakao, śmietankę, masło i cukier, zagrzać, polać naleśniki. Podgrzać w garnuszku 2 kieliszki rumu, polać naleśniki, zapalić.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Gaździnę
2 comments for “Naleśniki po węgiersku- palacsinata”