Składniki ciasta:
- 17 dag mąki pszennej
- 8 dag mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 3/4 szklanka wody
- sól
- 2 łyżki oleju
Składniki nadzienia:
- 1 szklanka ugotowanej fasoli
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- 10 dag kiełbasy lub szynki
- ostra papryka
- 4 dag tłuszczu do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Przygotować ciasto naleśnikowe z mąki pszennej i kukurydzianej, usmażyć naleśniki. Ugotowaną fasolę przetrzeć przez sito, do fasoli dodać olej, rozetrzeć na jednolitą masę. Wsypać starte na tarce o grubych oczkach ugotowane na twardo jajka, zmieloną kiełbasę lub szynkę, przyprawić do smaku ostrą papryką solą i pieprzem. Masą smarować naleśniki, zawijać w rulony. Przed podaniem naleśniki podsmażyć. Podawać z sezonową sałatką.
Przepis nadesłała na "Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta" Wioletta Luter