Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nadziewane pyzy staropolskie

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 2 jajka
  • 20 dag pieczarek
  • cebula
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:

    1. Ziemniaki ugotować po czym je odcedzić i stłuc tłuczkiem.
      Dodać mąką w proporcji 3:1 potem wbić jajka i dodać szczyptę soli.
      Całość dokładnie wymieszać.
      Następnie kapustę zalać wodą i ugotować po czym ją posiekać.
      Pieczarki pokroić w plasterki a cebule posiekać i razem przesmażyć ba rozgrzanym maśle po czym dodać do kapusty.
      Z ziemniaczanej masy formować placki, na których rozłożyć kapuściany farsz i formować kluski, które gotować około 5 minut w osolonej wodzie.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *