Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Muffiny z malinami ( jagodami, jeżynami itp.)

Składniki:
2,5 filiżanki mąki pszennej ( 350g)
¾ fil. cukru (150g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody
¼ łyżeczki soli
skórka z cytryny
1 duże jajo
¾ fil. maślanki (180ml)
2/3 fil. oleju słonecznikowego (160ml)
1,5 łyżeczki ekstraktu wanilii
1,5 fil. świeżych lub mrożonych malin lub owoców mieszanych ( jagód, jeżyn, truskawek itp.)

 

 

Sposób przyrządzenia:
Nagrzewamy piekarnik do 190°C ( obieg gorącego powietrza ).
W dużej misce mieszamy razem wszystkie suche składniki: mąke, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i skórkę z cytryny. Mieszamy je łyżką, aż się równo porozdzielają.
muffinyzmalinami023ie.jpgW innej misce umieszczamy wszystkie płynne składniki: maślankę, jajo, olej i ekstrakt wanilii. Mieszamy, aż się wszystkie składniki połączą. Mieszać lepiej łyżką , nie mikserem.
Ciasto na muffiny nie może być wyrabiane, wystarczy je tylko dobrze wymieszać.
Wszystkie płynne składniki wlewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy do momentu, aż się wszystko połączy.
Teraz wrzucić owoce i lekko zamieszać.
Wypełniamy foremkę na muffiny do ok.2/3 wysokości. ( trochę więcej nie zaszkodzi ).
Najwygodniej jest to robić łyżką do lodów. Wstawiamy do piekarnika ( środkowa pozycja) i pieczemy 20 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i po 5 minutach wyjmujemy z foremek.
Są absolutnie pyszne!
Nie są trudne do wykonania, ale niestety trzeba mieć specjalną formę na 12 lub 6 sztuk. Z samych papierowych foremek nigdy nie wyjdą, tak jak powinny. Nie uzyskamy kształtu grzybka.
Przepis orginalny:”The Australian Women’s Weekly”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *