Składniki:
2 i1/4 filiżanki mąki (315g)
1 i1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki soli
1 fil. cukru jasnobrązowego (215g)
2 dojrzale banany
½ fil. masła (113g)
2 duże jaja
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1 fil. jagód
Sposób przyrządzenia:
Piekarnik nagrzać do 180°C ( obieg gorącego powietrza).
W dużej misce mieszamy razem wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i cukier. Brązowy cukier ma mnóstwo grudek, nie mieszać więc zbyt intensywnie, one mają być.
W innej misce mieszamy wszystkie płynne składniki: roztrzepujemy jaja, wlewamy zmiksowane banany, rozpuszczone masło, i ekstrakt wanilii. Gdy uzyskamy jednolitą masę ( nie miksować, mieszać łyżką ), wlewamy ją do produktów suchych. Mieszamy ( łyżką ), aż składniki połączą się i wsypujemy owoce ( świeże lub mrożone ). Lekko mieszamy i wypełniamy specjalne foremki na muffiny do 2/3 wysokości. Więcej nie trzeba ale też i nie zaszkodzi.
Pieczemy 20 minut i wyciągamy z piekarnika. Po 5 minutach wyciągamy z foremek.
Oryginalny przepis:”Oregon’s Cuisine of the Rain” Karen Brooks