Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Morele z syropu z malinami

Składniki:

  • 8 moreli
  • ½ szkl cukru
  • skórka z cytryny
  • sok wciśnięty z cytryny
  • kawałek kory cynamonowej
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 szkl. śmietanki kremowej
  • zagęstnik
  • łyżeczka cukru do śmietanki
  • maliny
  • listki melisy

    Sposób wykonania:
    Wodę doprowadzić do wrzenia razem z sokiem i skórką z cytryny, cukrem oraz korą cynamonowa.
    Gdy cukier całkowicie się ropusi włożyć do powstałego syropu obrane połówki moreli.
    Trzymać na ogniu około 3 minut po czym odcedzić i przełożyć do salaterki.
    Natomiast syrop zdjąć z ognia i doprawić go do smaku miodem, gdy ostygnie polać nim owoce.
    Następnie śmietankę ubić razem  z zagęstnikiem i cukrem.
    W otwory po pestkach napełnić śmietanka i w każdy wbić po malinie.
    Udekorować jeszcze listkami melisy.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *