Składniki:
-
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Używając trzepaczki ubić razem w misce jajka, mleko, przyprawy. Patelnie rozgrzać mocno, dodać masło, a gdy się rozpuści dodać mix jajeczny. Obniżyć natychmiast temperaturę. Używając do mieszania łopatki która przesuwamy na brzegi nie ścięte jajko dosmażyć do pożądanej konsystencji.
Wariacje:
Do tak przygotowanej jajecznicy dodać pokrojony w kostkę ser cheddar lub mozzarella.
Do tak przygotowanej jajecznicy dodać ulubioną salsę i utarty ser
Do tak przygotowanej jajecznicy dodać usmażoną na maśle młodą cukinię pokrojoną w kostkę, cebulkę. Całość polać sosem pomidorowym do spaghetti.
Do tak przygotowanej jajecznicy dodać pokrojone w kostkę i obrumieniane na maśle białe pieczywo