Składniki:
- 45 dag białej kiełbasy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- 45 dag mielonej wołowiny
- 3 puszki pomidorów
- 350 g przecieru pomidorowego
- 2 szkl wody
- 4 liście laurowe
- 4 łyżeczki suszonej bazylii
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki soli
Sposób wykonania:
Na rozgrzanej oliwie przesmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę.
Wówczas dodać posiekaną cebulę, czosnek oraz wołowinę.
Smażyć jeszcze kilka minut po czym odlać nadmiar tłuszczu i dodać pomidory przetarte przez sito.
Dodać jeszcze wodę, liście laurowe, bazylię, oregano oraz sól.
Całość dokładnie wymieszać i gotować 2 godziny namyłam ogniu.