Składniki:
- 25 dkg wieprzowego mięsa mielonego
- 2 jajka
- sól do smaku
- ½ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
- 6 łyżek otrębów pszennych
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
- 2 średnie obrane cebule
- mała puszka pomidorów bez skórki
- 25 dkg mrożonego groszku
- ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki
- szczypta majeranku
- 1 łyżka masła
Sposób przyrządzenia:
Do mielonego mięsa dodać wszystkie składniki, dolać 5 łyżek zimnej wody, wyrobić dokładnie masę, formować kulki. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać pomidory, a między nimi ułożyć pulpeciki i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Po 10 minutach duszenia dodać zielony groszek i doprawić do smaku solą i pieprzem, dusić następne 10 minut. Dodać posiekaną zieloną natkę pietruszki i szczyptę majeranku. Podawać z wyprażoną kaszą jęczmienną i ulubioną sezonową surówką.