Na pewno zaciekawi Cię ten przepis na nieco inne szaszłyki. Gdyż są zrobione z mięsa mielonego. Pozostałe składniki przepisu: czosnek, cebula, natka pietruszki oraz chilii.
Składniki:
- 800 g mielonego mięsa wołowego
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 papryczka chilli
- 3 łyżki natki pietruszki
- 1 średnia cebula
- jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 5 ząbków czosnku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Do miski przełożyć mięso mielone.Dodać do niego goździki, kumin oraz kardamon.Wrzucić obraną i posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.Dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki oraz papryczkę chilii.Na sam koniec wbić jeszcze jajko i dodać bułkę tartą.Całość dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Z powstałej masy formować owalne wałeczki.Nabijać je na patyczki od szaszłyków.Następnie kłaść na rozgrzanym ruszcie.Grillować ze wszystkich stron na złoty kolor.
Liczba porcji: 4