Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mielone na patyku Michała

Na pewno zaciekawi Cię ten przepis na nieco inne szaszłyki. Gdyż są zrobione z mięsa mielonego. Pozostałe składniki przepisu: czosnek, cebula, natka pietruszki oraz chilii. 
 
 

Składniki:

  • 800 g mielonego mięsa wołowego
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 papryczka chilli
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 1 średnia cebula 
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 5 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Do miski przełożyć mięso mielone.
    Dodać do niego goździki, kumin oraz kardamon.
    Wrzucić obraną i posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki oraz papryczkę chilii.
    Na sam koniec wbić jeszcze jajko i dodać bułkę tartą.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 
    Z powstałej masy formować  owalne wałeczki.
    Nabijać je na patyczki od szaszłyków.
    Następnie kłaść na rozgrzanym ruszcie.
    Grillować ze wszystkich stron na złoty kolor. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *