Poszukujesz nowych przepisów na ciasta? Idealnie trafiłeś. Dziś przepis na cytrynowe ciasto Konrada. Do jego wykonania potrzebujesz: soku i skórki z cytryny, masła, jajek i mąki pszennej.
Składniki:
- 8 łyżek soku z cytryny
- starta skórka z 1 cytryny
- 300 g masła
- 300 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 6 jajek
- 300 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
-
Do miski przełożyć masło o temperaturze pokojowej.Utrzeć je na puszystą masę.Wówczas nie przerywając uciera dodawać cukier oraz cukier waniliowy.Nadal ucierać, aż cukier się rozpuści.Wówczas wbijać stopniowo jajka potem dodać sok z cytryny.Następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz skórkę startą z cytryny.Całość dokładnie wymieszać.Gotowe ciasto przelać do formy.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 25 minut.
Liczba porcji: 8