Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cytrynowe ciasto Konrada

Poszukujesz nowych przepisów na ciasta? Idealnie trafiłeś. Dziś przepis na cytrynowe ciasto Konrada. Do jego wykonania potrzebujesz: soku i skórki z cytryny, masła, jajek i mąki pszennej. 
 

Składniki:

  • 8 łyżek soku z cytryny
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 300 g masła 
  • 300 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 jajek
  • 300 g mąki pszennej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

  1. Do miski przełożyć masło o temperaturze pokojowej.
    Utrzeć je na puszystą masę.
    Wówczas nie przerywając uciera dodawać cukier oraz cukier waniliowy.
    Nadal ucierać, aż cukier się rozpuści.
    Wówczas wbijać stopniowo jajka potem dodać sok z cytryny.
    Następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz skórkę startą z cytryny.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Gotowe ciasto przelać do formy.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 25 minut.
     

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *