Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Meksykańskie placuszki kukurydziane

Składniki:

  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki kukurydzianej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • pieprz czarny i pieprz kajeński do smaku
  • 4 skłócone jajka
  • 1 łyżeczka wody
  • 3 młode cebulki posiekane razem ze szczypiorem
  • 1/3 szklanki zgniecionych ziaren kukurydzy (ja zamrażam i rozgniatam)
  • 3 łyżeczki rozpuszczonego masła

Guacamola:

  • awokado
  • 1 cebula
  • 1 mały pomidor
  • 1 papryczka chili
  • ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • pół pęczka natki pietruszki lub kolendry
  • sól, biały pieprz

Sposób przyrządzenia:
Przygotować guacamolę. W dużej misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, sól i pieprze. W drugiej miseczce wymieszać jajka, rozgniecione ziarna kukurydzy, posiekane cebulki i wodę. Przelać do dużej miski, dodać rozpuszczone masło, dokładnie wymieszać, schłodzić.
Grubą patelnię żeliwną, lub patelnię z teflonem posmarować cienko olejem i używając chochelki nalewać przygotowane ciasto w takiej ilości aby placuszki miały średnice około 5 cm. Smażyć z obu stron na złocisty kolor. Podawać z domową guacamolą, pomidorami i śmietaną.
Zimne placuszki można ponownie podgrzewać w mikrofali lub piekarniku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *