Składniki:
- ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki kukurydzianej
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- pieprz czarny i pieprz kajeński do smaku
- 4 skłócone jajka
- 1 łyżeczka wody
- 3 młode cebulki posiekane razem ze szczypiorem
- 1/3 szklanki zgniecionych ziaren kukurydzy (ja zamrażam i rozgniatam)
- 3 łyżeczki rozpuszczonego masła
Guacamola:
- awokado
- 1 cebula
- 1 mały pomidor
- 1 papryczka chili
- ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- pół pęczka natki pietruszki lub kolendry
- sól, biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
Przygotować guacamolę. W dużej misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, sól i pieprze. W drugiej miseczce wymieszać jajka, rozgniecione ziarna kukurydzy, posiekane cebulki i wodę. Przelać do dużej miski, dodać rozpuszczone masło, dokładnie wymieszać, schłodzić.
Grubą patelnię żeliwną, lub patelnię z teflonem posmarować cienko olejem i używając chochelki nalewać przygotowane ciasto w takiej ilości aby placuszki miały średnice około 5 cm. Smażyć z obu stron na złocisty kolor. Podawać z domową guacamolą, pomidorami i śmietaną.
Zimne placuszki można ponownie podgrzewać w mikrofali lub piekarniku.