Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mazurek przepisu Bożeny

Cóż to by były za święta, gdyby na naszym stole zabrakło Wielkanocnego mazurka. Dziś podajemy przepis na mazurka pomysłu Bożeny. Potrzebujesz: pomarańczy, masła, mąki, żółtek oraz cukru. 
 

Składniki:

  • 4 pomarańcze 
  • 2 żółtka
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 35 dag cukru
  • 1 op cukru waniliowego 
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 2 surowe białka do posmarowania ciasta
  • czekolada, rodzynki, lukier do dekoracji 

Sposób wykonania:

  1. Masło posiekać nożem po czym dodać do niego mąkę, cukier waniliowy, śmietanę, żółtka i 10 dag cukru.
    Całość dokładnie zagnieść na ciasto. 
    Wówczas gotowe ciasto rozwałkować i wyrównać brzegi (kształt mazurka zależy od Was).
    Paseczki, które odkroiliśmy wyrównując brzegi ciasta, uformować w kawałeczki, które rozłożyć na brzegach ciasta.
    Posmarować je roztrzepanym białkiem, aby zlepiły się z ciastem. 
    Gotowy spód do mazurka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 15 minut.
    W między czasie obrane pomarańcze pokroić na mniejsze kawałki.
    Oprószyć je cukrem i odstawić, aż puszczą sok.
    Wówczas dodać do nich jeszcze sok z cytryny i przełożyć całość do rondelka.
    Gotować na małym ogniu, aż owoce staną się szkliste. 
    Gotową masę pomarańczową rozmurować na podopiecznym spodzie.
    Ponownie wstawić do piekarnika i piec około 45 minut.
    Po upieczeniu udekorować jeszcze mazurek.
    To jak będzie wyglądać, zależy już od waszej fantazji i pomysłu.
    U nas przyozdobiliśmy go czekoladą, rodzynkami oraz lukrem. 
     

Liczba porcji: 9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *