Cóż to by były za święta, gdyby na naszym stole zabrakło Wielkanocnego mazurka. Dziś podajemy przepis na mazurka pomysłu Bożeny. Potrzebujesz: pomarańczy, masła, mąki, żółtek oraz cukru.
Składniki:
- 4 pomarańcze
- 2 żółtka
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 35 dag cukru
- 1 op cukru waniliowego
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 surowe białka do posmarowania ciasta
- czekolada, rodzynki, lukier do dekoracji
Sposób wykonania:
-
Masło posiekać nożem po czym dodać do niego mąkę, cukier waniliowy, śmietanę, żółtka i 10 dag cukru.Całość dokładnie zagnieść na ciasto.Wówczas gotowe ciasto rozwałkować i wyrównać brzegi (kształt mazurka zależy od Was).Paseczki, które odkroiliśmy wyrównując brzegi ciasta, uformować w kawałeczki, które rozłożyć na brzegach ciasta.Posmarować je roztrzepanym białkiem, aby zlepiły się z ciastem.Gotowy spód do mazurka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 15 minut.W między czasie obrane pomarańcze pokroić na mniejsze kawałki.Oprószyć je cukrem i odstawić, aż puszczą sok.Wówczas dodać do nich jeszcze sok z cytryny i przełożyć całość do rondelka.Gotować na małym ogniu, aż owoce staną się szkliste.Gotową masę pomarańczową rozmurować na podopiecznym spodzie.Ponownie wstawić do piekarnika i piec około 45 minut.Po upieczeniu udekorować jeszcze mazurek.To jak będzie wyglądać, zależy już od waszej fantazji i pomysłu.U nas przyozdobiliśmy go czekoladą, rodzynkami oraz lukrem.
Liczba porcji: 9