Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mazurek przepisu Bożeny

Cóż to by były za święta, gdyby na naszym stole zabrakło Wielkanocnego mazurka. Dziś podajemy przepis na mazurka pomysłu Bożeny. Potrzebujesz: pomarańczy, masła, mąki, żółtek oraz cukru. 
 

Składniki:

  • 4 pomarańcze 
  • 2 żółtka
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 35 dag cukru
  • 1 op cukru waniliowego 
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 2 surowe białka do posmarowania ciasta
  • czekolada, rodzynki, lukier do dekoracji 

Sposób wykonania:

  1. Masło posiekać nożem po czym dodać do niego mąkę, cukier waniliowy, śmietanę, żółtka i 10 dag cukru.
    Całość dokładnie zagnieść na ciasto. 
    Wówczas gotowe ciasto rozwałkować i wyrównać brzegi (kształt mazurka zależy od Was).
    Paseczki, które odkroiliśmy wyrównując brzegi ciasta, uformować w kawałeczki, które rozłożyć na brzegach ciasta.
    Posmarować je roztrzepanym białkiem, aby zlepiły się z ciastem. 
    Gotowy spód do mazurka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 15 minut.
    W między czasie obrane pomarańcze pokroić na mniejsze kawałki.
    Oprószyć je cukrem i odstawić, aż puszczą sok.
    Wówczas dodać do nich jeszcze sok z cytryny i przełożyć całość do rondelka.
    Gotować na małym ogniu, aż owoce staną się szkliste. 
    Gotową masę pomarańczową rozmurować na podopiecznym spodzie.
    Ponownie wstawić do piekarnika i piec około 45 minut.
    Po upieczeniu udekorować jeszcze mazurek.
    To jak będzie wyglądać, zależy już od waszej fantazji i pomysłu.
    U nas przyozdobiliśmy go czekoladą, rodzynkami oraz lukrem. 
     

Liczba porcji: 9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *