Składniki:
- 1 szkl mąki krupczatki
- ½ kostki masła
- żółtko
- ½ kg cukru pudru
- 3 pomarańcze
- cytryna
- łyżka masła
Sposób wykonania:
Do przesianej mąki dodać masło i razem posiekać po czym wbić żółtko i wsypać cukier puder.
Całość dokładnie wyrobić na jednolite ciasto.
Owinąć go w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm.
Przełożyć do formy wysmarowanej masłem, dokładnie rozprowadzając po brzegach.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 15 minut.
W miedzy czasie pomarańcze i cytrynę sparzyć wrzątkiem, przekroić usunąć pestki i zemleć w całość.
Do zmiażdżonych owoców dodać resztę cukru wlać 1/2 szkl wody i cały czas mieszając trzymać na małym ogniu około 30 minut do zgęstniania.
Powstałą masę rozprowadzić na wierzchu upieczonego ciasta.