Składniki:
- 2 szkl mąki
- kostka masła
- ¾ szkl cukru
- 2 jajka
- 3 łyżek suszonych śliwek kalifornijskich
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 10 wyłuskanych orzechów włoskich
- łyżka masła
Sposób wykonania:
Do przesianej mąki dodać cukier oraz masło.
Całość posiekać po czym wbić jajka, dodać pokrojone śliwki i całość dokładnie zagnieść.
Powstałe ciasto podzielić na dwie połówki.
Jedną rozwałkować i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Z reszty ciasta uformować cienkie wałeczki i ułożyć nich kratkę na cieście w brytfannie.
Pozostałe jajko roztrzepać i posmarować nim wierzch mazurka.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do190 stopni i piec około 10 minut.
Po tym czasie w otwory między wałeczkami wyłożyć konfiturę.
Wstawić ponownie do piekarnika i piec 15 minut.
Po upieczeniu ciasto udekorować jeszcze połówkami orzechów.