Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mazurek śliwkowy

Składniki:

  • 2 szkl mąki
  • kostka masła
  • ¾ szkl cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżek suszonych śliwek kalifornijskich
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 10 wyłuskanych orzechów włoskich
  • łyżka masła

Sposób wykonania:
Do przesianej mąki dodać cukier oraz masło.
Całość posiekać po czym wbić jajka, dodać pokrojone śliwki i całość dokładnie zagnieść.
Powstałe ciasto podzielić na dwie połówki.
Jedną rozwałkować i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Z reszty ciasta uformować cienkie wałeczki i ułożyć  nich kratkę na cieście w brytfannie.
Pozostałe jajko roztrzepać i posmarować nim wierzch mazurka.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do190 stopni i piec około 10 minut.
Po tym czasie w otwory między wałeczkami wyłożyć konfiturę.
Wstawić ponownie do piekarnika i piec 15 minut.
Po upieczeniu ciasto udekorować jeszcze połówkami orzechów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *