Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mazurek kruchy z kajmakiem

Składniki:
Kruche ciasto:

  • 30 da mąki krupczatki (może być trochę pszennej i krupczatki)
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 żółtka gotowane
  • wanilia

Kajmak:

  • 0,5 l mleka
  • 40 dag cukru
  • 5-10 dag masła
  • wanilia, czekolada, kawa


Sposób przyrządzenia:

Żółtka ugotować w cedzaku (10 min). Szybko wyrobić ciasto i schłodzić przez ok. 20-30 min. w lodówce. 3/4 ciasta rozwałkować na grubość 1 cm. Czwartą część zrulować i wyłożyć na posmarowany białkiem brzeg. Wałeczki można ozdobnie ukształtować wyciskając wzory lub naciskając nożem. Powierzchnię całego ciasta posmarować białkiem. Wstawić do gorącego piekarnika i piec na złoty kolor. Gorący mazurek zsunąć przy pomocy szerokiego noża na deseczkę. Pozostawić do ostygnięcia… Masa kajmakowa Mleko wraz z cukrem i masłem gotować tak długo aż masa zgęstnieje, stale mieszając. Jeżeli kropla masy szybko zastyga i nie rozlewa się to jest gotowy do smarowania mazurków. Jeśli jest za gęsty można dodać odrobinę mleka i podgrzewając mieszać. Aby nie zgęstniał trzymać w naczyniu z gorącą wodą. Kajmak czekoladowy- dodać rozgrzaną czekoladę (8dag) lub zmieszane z wodą kakao (5 dag) Kajmak karmelowy- dodać 5-6 łyżek mocnego karmelu lub 2 dag cukru zrumienić na patelni i zagotować z 6 łyżkami wody. Można robić różne smaki kajmaku, waniliowy po dodaniu wanilii lub cukru waniliowego, kawowy po dodaniu kawy rozpuszczalnej… itd Uwaga!!! Każde podgrzanie kajmaku sprawia że jest ciemniejszy … Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *