Składniki:
Kruche ciasto:
- 30 da mąki krupczatki (może być trochę pszennej i krupczatki)
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 3 żółtka gotowane
- wanilia
Kajmak:
- 0,5 l mleka
- 40 dag cukru
- 5-10 dag masła
- wanilia, czekolada, kawa
Sposób przyrządzenia:
Żółtka ugotować w cedzaku (10 min). Szybko wyrobić ciasto i schłodzić przez ok. 20-30 min. w lodówce. 3/4 ciasta rozwałkować na grubość 1 cm. Czwartą część zrulować i wyłożyć na posmarowany białkiem brzeg. Wałeczki można ozdobnie ukształtować wyciskając wzory lub naciskając nożem. Powierzchnię całego ciasta posmarować białkiem. Wstawić do gorącego piekarnika i piec na złoty kolor. Gorący mazurek zsunąć przy pomocy szerokiego noża na deseczkę. Pozostawić do ostygnięcia… Masa kajmakowa Mleko wraz z cukrem i masłem gotować tak długo aż masa zgęstnieje, stale mieszając. Jeżeli kropla masy szybko zastyga i nie rozlewa się to jest gotowy do smarowania mazurków. Jeśli jest za gęsty można dodać odrobinę mleka i podgrzewając mieszać. Aby nie zgęstniał trzymać w naczyniu z gorącą wodą. Kajmak czekoladowy- dodać rozgrzaną czekoladę (8dag) lub zmieszane z wodą kakao (5 dag) Kajmak karmelowy- dodać 5-6 łyżek mocnego karmelu lub 2 dag cukru zrumienić na patelni i zagotować z 6 łyżkami wody. Można robić różne smaki kajmaku, waniliowy po dodaniu wanilii lub cukru waniliowego, kawowy po dodaniu kawy rozpuszczalnej… itd Uwaga!!! Każde podgrzanie kajmaku sprawia że jest ciemniejszy … Smacznego 🙂