Składniki:
- 3,75 szklanki mąki pszennej
- 1,25 szklanki ciepłego mleka
- 1 paczuszka świeżych drożdży
- ½ szklanki drobno posiekanej cebulki
- 6 łyżeczek masła
- 3 jajka
- 2 żółtka jaj
- 1 łyżka miodu
- nasiona sezamu
- sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
W misce wymieszać 1,5 szklanki mąki, 4/5 szklanki mleka, rozkruszone drożdże. Całość dobrze wymieszać, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 45 minut. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę masła, dodać cebulę, smażyć mieszając aż cebula stanie się szklista, odstawić. Dwa jajka ugotować na twardo, obrać, ewentualnie zabarwić barwnikiem spożywczym. Do miski z wyrośniętym ciastem dodać resztę mąki, mleka, 1 całe jajko, miód, cebulę, dokładnie wyrobić. Dodać miękkie masło i wyrabiać aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Zamoczyć dłonie i z 3 części utoczyć wałki równej grubości o długości 60 cm. Z 4 części utoczyć cieńszy wałek o długości 120 cm. Z 3 wałków upleść warkocz, ułożyć na nim dwa ugotowane na twardo jajka, opleść je długim wałkiem ciasta. Całość delikatnie przygnieść aby wałki się skleiły tworząc wewnątrz jednolitą masę. Żółtka jak wymieszać widelcem, używając pędzelka p[osmarować nimi górę chlebka i obsypać obficie ziarnami sezamu. Tak wykonany chlebek przykryć i pozostawić w cieple na około 2 godziny. Piec w piekarniku nagrzanym do około 200 stopni C przez 40 minut.