Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grecki chleb Wielkanocny

Składniki:

  • 3,75 szklanki mąki pszennej
  • 1,25 szklanki ciepłego mleka
  • 1 paczuszka świeżych drożdży
  • ½ szklanki drobno posiekanej cebulki
  • 6 łyżeczek masła
  • 3 jajka
  • 2 żółtka jaj
  • 1 łyżka miodu
  • nasiona sezamu
  • sól do smaku


Sposób przyrządzenia:

W misce wymieszać 1,5 szklanki mąki, 4/5 szklanki mleka, rozkruszone drożdże. Całość dobrze wymieszać, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 45 minut. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę masła, dodać cebulę, smażyć mieszając aż cebula stanie się szklista, odstawić. Dwa jajka ugotować na twardo, obrać, ewentualnie zabarwić barwnikiem spożywczym. Do miski z wyrośniętym ciastem dodać resztę mąki, mleka, 1 całe jajko, miód, cebulę, dokładnie wyrobić. Dodać miękkie masło i wyrabiać aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Zamoczyć dłonie i z 3 części utoczyć wałki równej grubości o długości 60 cm. Z 4 części utoczyć cieńszy wałek o długości 120 cm. Z 3 wałków upleść warkocz, ułożyć na nim dwa ugotowane na twardo jajka, opleść je długim wałkiem ciasta. Całość delikatnie przygnieść aby wałki się skleiły tworząc wewnątrz jednolitą masę. Żółtka jak wymieszać widelcem, używając pędzelka p[osmarować nimi górę chlebka i obsypać obficie ziarnami sezamu. Tak wykonany chlebek przykryć i pozostawić w cieple na około 2 godziny. Piec w piekarniku nagrzanym do około 200 stopni C przez 40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *