Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marynowane cytryny

 

Składniki:

 

  • 10 cytryn
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 2 papryczki chili
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 15 dag cukru
  • 3 łyżki soli

Sposób wykonania:
Oczyszczone cytryny pokroić na mniejsze kawałki usuwając pestki.
Następnie oprószyć  cytryny solą i odstawić na noc.
Następnego dnia na suchej patelni uprażyć ziarna gorczycy wówczas dodać pokrojone papryczki chili.
Cytryny odsączyć z powstałego soku i ułożyć je w słoikach przesypując gorczycą i chili.
Natomiast do płynu po cytrynach dodać imbir, cukier oraz ½ szkl wody.
Całość zagotować po czy odstawić na kilka minut i gorącym zalać cytryny.
Słoiki szczelnie zakręcić i odstawić w chłodne miejsce  na co najmniej 1 miesiąc.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *