Składniki:
- 10 cytryn
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- 2 papryczki chili
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 15 dag cukru
- 3 łyżki soli
Sposób wykonania:
Oczyszczone cytryny pokroić na mniejsze kawałki usuwając pestki.
Następnie oprószyć cytryny solą i odstawić na noc.
Następnego dnia na suchej patelni uprażyć ziarna gorczycy wówczas dodać pokrojone papryczki chili.
Cytryny odsączyć z powstałego soku i ułożyć je w słoikach przesypując gorczycą i chili.
Natomiast do płynu po cytrynach dodać imbir, cukier oraz ½ szkl wody.
Całość zagotować po czy odstawić na kilka minut i gorącym zalać cytryny.
Słoiki szczelnie zakręcić i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 1 miesiąc.