Zastanawiasz się co przygotować dziś na obiad? Przygotuj pyszną zupę marchewkową. Do jej wykonania potrzebujesz: marchii, soku pomarańczowego, czosnku, imbiru oraz wywaru warzywnego.
Składniki:
- 1 kg marchwi
- 1 litr soku pomarańczowego
- 5 g świeżego imbiru
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- sok z ½ cytryny
- 1 litr wywaru warzywnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Obraną cebulę posiekać i wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą.Dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę i razem przesmażyć.W między czasie obrać marchewkę i pokroić na mniejsze kawałki.Dodać je do garnka z cebulę i czosnkiem.Następnie zalać całość wywarem.Dodać imbir i sok z cytryny do smaku i zagotować.Trzymać na ogniu do miękkości marchewki.Wówczas wlać jeszcze sok z pomarańczy i garnek zdjąć z ognia.Całość zmiksować na gładki krem.Ponownie zagotować i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 6