Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marchewkowa

Zastanawiasz się co przygotować dziś na obiad? Przygotuj pyszną zupę marchewkową. Do jej wykonania potrzebujesz: marchii, soku pomarańczowego, czosnku, imbiru oraz wywaru warzywnego.   
 

 

Składniki:

  • 1 kg marchwi
  • 1 litr soku pomarańczowego
  • 5 g świeżego imbiru
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z ½ cytryny 
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę posiekać i wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą.
    Dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę i razem przesmażyć.
    W między czasie obrać marchewkę i pokroić na mniejsze kawałki.
    Dodać je do garnka z cebulę i czosnkiem.
    Następnie zalać całość wywarem.
    Dodać imbir i sok z cytryny do smaku i zagotować.
    Trzymać na ogniu do miękkości marchewki.
    Wówczas wlać jeszcze sok z pomarańczy i garnek zdjąć z ognia.
    Całość zmiksować na gładki krem.
    Ponownie zagotować i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *