Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makrela w słodko ostrej marynacie, grillowana

 

Składniki:

  • 2 makrele

     

    Marynata:

  • 4 łyżki oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • 2/3 szklanki słodkiego sosu chili
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego (lub rozcieńczony ocet spirytusowy)
  • sok z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • pieprz biały

Sposób przyrządzenia:
Rybę bardzo dokładnie umyć, osuszyć. Składniki marynaty zmiksować, natrzeć nią bardzo dokładnie ryby nie zapominając o jamie brzusznej, odstawić na 60 minut.  Piec na dobrze nagrzanym grillu, rybę około 10 minut, obracając i smarując marynatą. Podawać z pieczywem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *