Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron zapiekany z podgrzybkami lub borowikami

Składniki:

  • 15 dkg makaronu świderki
  • 4 dkg kapeluszy młodych grzybów
  • 10 dkg boczku lub 1 łyżka oleju
  • 4 pomidory
  • 3 jajka
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki masła
  • tarty ser
  • posiekana natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy

    Sposób przyrządzenia:
    Makaron ugotować wg przepisu producenta, odcedzić, przelać zimną wodą. Grzyby oczyścić, pokroić w paski, usmażyć na maśle. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Do miski wybić jajka, zmiksować, dodać ser, posiekany czosnek, przyprawy, ponownie zmiksować. W wysmarowanym naczyniu żaroodpornym układać warstwami makaron, pomidory i grzyby. Całość zalać śmietaną z dodatkami. Zapiekać przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *