Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron zapiekany z mięsem Eli

Składniki:

  • 25 dkg makaronu rurki
  • 25 dkg łopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz

    Sposób przyrządzania:
    Makaron ugotować wg przepisu producenta, odcedzić, przelać zimną wodą. Mięso zemleć. Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso i przyprawy, smażyć mieszając kilka minut. Jajko wybić do miseczki, zmiksować, dodać do makaronu, dokładnie wymieszać. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem ułożyć warstwami mięso i makaron wymieszany z jajkiem. Zapiekać przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C. Oczywiście danie można modyfikować np. dodając cebulkę, koncentrat pomidorowy, grzyby, ser itp.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *