Składniki:
- ½ kg makaronu
- 40 dkg mielonego mięsa drobiowego
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 30 dkg sera żółtego Gouda
- 1 szklanka śmietany
- 203 pomidory
- mielona papryka
- sól, pieprz do smaku, olej
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odsączyć. Cebulę i czosnek posiekać zeszklić na 3 łyżkach oleju. Dodać mielone mięso, obrane i i pokrojone pomidory, podsmażyć 4 minuty, dodać śmietanę, wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i zmieloną słodką papryką. Wymieszać z makaronem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, na wierzchu posypać starym żółtym serem. Zapiekać pod przykryciem ok. 30 minut. Podawać na gorąco.