Składniki:
• 25 dag spaghetti
• 16-18 dag mrożonego groszku
• 25 dag masła
• 1 duży por
• 14-15 dag szynki (pokrojonej w cieniutkie paseczki)
• 8 dag sera cheddar (startego)
Sposób przyrządzenia:
W dużym garnku zagotować osoloną wodę i włożyć spaghetti, gotować około 6 minut i dodać zamrożony groszek, poczekać aż się zagotuje i odczekać jeszcze 3 minuty. Podczas gdy maakron się gotuje, rozpuścić masło na patelni, dodać pokrojonego pora ( odciąć wcześniej brzydkie końcówki) i smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty. W misce rozbić jajka, dodać sól i pieprz. Makaron z groszkiem odsączyć i przełożyć z powrotem do garnka, dodać pora, jajka, szynkę i połowę sera, dobrze wymieszać i postawić na ogniu na 2-3 minuty (lub dłużej – aż ser się roztopi). Nałożyć na talerze i posypać resztą sera.
Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)