Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron z pieczarkami i pomidorami

Składniki:

  • 20 dkg pieczarek
  •  pomidorki
  • 1 cebula (nie koniecznie)
  • trochę startego żółtego sera
  • śmietana (ok. pół szklanki ale może być więcej zależy jak kto lubi)
  • makaron (najlepiej rurki)
  • sól, pieprz, tymianek
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przyrządzenia:
Makaron gotujemy, odcedzamy. Pieczarki kroimy w plasterki (jeśli lubimy dodajemy pokrojoną cebulkę) i podsmażamy. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem (niezbyt dużo).Wlewamy odrobinkę wody i podduszamy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy śmietanę Kroimy pomidorki na polówki. Do pieczarek wlewamy śmietanę  (może być rozrobiona trochę z mąką). Podduszamy przez kilka minut. Następnie  dodajemy pomidory, starty ser i przyprawiamy solą pieprzem i tymiankiem. Dusimy jeszcze jakiś czas. Jednak nie za długo, chodzi o to aby pomidory się nie rozgotowały a jedynie podgrzały  a ser rozpuścił. Przygotowanym sosem zalewamy i makaron i…  Smacznego.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Joanna Gach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *