Składniki:
- 20 dkg pieczarek
- pomidorki
- 1 cebula (nie koniecznie)
- trochę startego żółtego sera
- śmietana (ok. pół szklanki ale może być więcej zależy jak kto lubi)
- makaron (najlepiej rurki)
- sól, pieprz, tymianek
- tłuszcz do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Makaron gotujemy, odcedzamy. Pieczarki kroimy w plasterki (jeśli lubimy dodajemy pokrojoną cebulkę) i podsmażamy. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem (niezbyt dużo).Wlewamy odrobinkę wody i podduszamy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy śmietanę Kroimy pomidorki na polówki. Do pieczarek wlewamy śmietanę (może być rozrobiona trochę z mąką). Podduszamy przez kilka minut. Następnie dodajemy pomidory, starty ser i przyprawiamy solą pieprzem i tymiankiem. Dusimy jeszcze jakiś czas. Jednak nie za długo, chodzi o to aby pomidory się nie rozgotowały a jedynie podgrzały a ser rozpuścił. Przygotowanym sosem zalewamy i makaron i… Smacznego.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Joanna Gach