Składniki:
- 1 opakowanie makaronu spaghetti
- 30 dkg schabu
- 5 łyżek oleju
- 1 mały kalafior
- 1 mały brokuł
- 1 cebula
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 ½ szklanki bulionu warzywnego
- kilka listków bazylii
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Schab umyć, osączyć i pociąć na małe kawałeczki , zrumienić na połowie oleju na złocisty kolor. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, osączyć i usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Kalafior i brokuły oczyścić i rozdzielić na różyczki. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie około 8-10 minut, odcedzić. Na patelni wlać pozostały olej i wrzucić marchewkę, smażyć kilka minut. Dołożyć pozostałe warzywa i mięso, podlać bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dusić 10 minut. Makaron wymieszać z sosem i udekorować listkami bazylii.