Składniki:
- 10 dkg makaronu sojowego
- 10 dkg kiełków sojowych (świerzych lub z puszki)
- 15 dkg kalafiora
- 15 dkg fasolki szparagowej
- 4 duże grzyby Mun
- 1 mały por
- 1 średnia cebula
- 4 liście kapusty pekińskiej
- 1 średnia marchewka
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- przyprawy do smaku (np.sól, pieprz kajeński, imbir)
Sposób przyrządzenia:
Grzyby Mun zalać gorącą wodą i moczyć przez ok.15-20 min, przepłukać i odciąć twardawe końcówki nóżek. Zagotować lekko osoloną wodę i wrzucić do niej grzyby. Gotować ok. 10 min. Pokroić w małe kwadraciki (1cm x 1cm). Następnie gotować na parze kalafiora w małych różyczkach, marchewkę pokrojoną w kostkę oraz fasolkę szparagową do momentu kiedy będą półtwarde. Rozgrzać tłuszcz, podsmażyć na nim cebulę pokrojoną w podobny sposób do grzybów, dodać kapustę pekińską pokrojoną w nieco większe kwadraty (2cm x 2cm), pora w plasterkach oraz pozostałe warzywa (tj. kalafiora, fasolkę, marchewkę). Dodać sos sojowy, ½ łyżeczki curry, ½ łyżeczki kurkumy oraz przyprawy do smaku. Całość smażyć ok.10 min często mieszając, a na koniec dodać kiełki sojowe. W czasie smażenia warzyw przygotować makaron sojowy według przepisu na opakowaniu. Najlepiej jest go nieco pokruszyć. Aby uzyskać złoty makaron przed zalaniem wodą dodać resztę kurkumy i curry. Gdy makaron jest gotowy można go jeszcze lekko podsmażyć na patelni na maśle, żeby miejscami stał się lekko chrupiący. Następnie całość wymieszać.
Przepis nadesłano na Konkurs Mistrz x 3 autor: agewf