Składniki:
- 35 dkg makaronu świderki
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- 2 średnia cebule
- 20 dkg szynki
- 3 jajka
- czarny pieprz
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki masła ziołowego
- szczypta przyprawy chili
- 15 dkg sera parmezan
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odsączyć. Cebulę i czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Szynkę pokroić w cienkie paski. Pietruszkę umyć , osączyć na papierowym ręczniku i drobniutko posiekać. Na patelni rozpuścić masło ziołowe, dodać cebulę i czosnek, zeszklić, dodać szynkę i chwilę smażyć, dodać pietruszkę i makaron delikatnie wymieszać. Jajka roztrzepać, doprawić do smaku solą , pieprzem i przyprawą chili. Parmezan pokroić na bardzo cienkie plasterki i posypać nim potrawę, podawać zaraz po przyrządzeniu.