Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron penne z boczkiem i groszkiem Iwony

Składniki:

  • 35 dkg makaronu penne
  • 25 dkg mrożonego groszku
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szklanka bulionu warzywnego
  • sól, pieprz do smaku
  • ½  strąka czerwonej papryki
  • ½  szklanki śmietany
  • 45 dkg boczku
  • 2 łyżki oleju
  • ½ szklanki orzechów włoskich


    Sposób przyrządzenia:

    Na maśle zeszklić obraną, drobniutko posiekaną  cebulę i czosnek, dodać20 dkg  groszku i dusić  kilka minut. Wlać bulion warzywny i doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować na małym ogniu około 5 minut, zestawić z ognia i zmiksować blenderem, wymieszać ze śmietaną. Paprykę  umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Boczek pociąć w plastry i usmażyć na oleju, dodać  posiekane orzechy, paprykę i pozostały groszek, wymieszać. Smażyć razem około 5 minut. Połączyć z ugotowanym al dente makaronem, polać  sosem, na wierzchu wyłożyć boczek, groszek i orzeszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *