Składniki:
- 35 dkg makaronu penne
- 25 dkg mrożonego groszku
- 2 średnie cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- szklanka bulionu warzywnego
- sól, pieprz do smaku
- ½ strąka czerwonej papryki
- ½ szklanki śmietany
- 45 dkg boczku
- 2 łyżki oleju
- ½ szklanki orzechów włoskich
Sposób przyrządzenia:
Na maśle zeszklić obraną, drobniutko posiekaną cebulę i czosnek, dodać20 dkg groszku i dusić kilka minut. Wlać bulion warzywny i doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować na małym ogniu około 5 minut, zestawić z ognia i zmiksować blenderem, wymieszać ze śmietaną. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Boczek pociąć w plastry i usmażyć na oleju, dodać posiekane orzechy, paprykę i pozostały groszek, wymieszać. Smażyć razem około 5 minut. Połączyć z ugotowanym al dente makaronem, polać sosem, na wierzchu wyłożyć boczek, groszek i orzeszki.